Producenci
Kozieradka - na kiełki
Kozieradka - na kiełki

Kiełki kozieradki najlepiej spożywać w momencie, gdy ich długość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z waży

 

Coś dla smakoszów kuchni indyjskiej – kiełki kozieradki

 

Kiełki kozieradki są ciekawą opcją dla tych którzy lubią aromatyczne smaki, podczas kiełkowania unosi się woń przyprawy curry. W podczas pierwszego płukania, może wodą zafarbować na żółto, ale nie obawiajmy się tak naturalnie wybarwia się kozieradka. Warto za pierwszym razem namoczyć kiełki do 5 godzin, dzięki temu znacznie się powiększają, a następnie przez kolejne 2-3 dni płuczemy lub zalewamy 2 razy dziennie. Kiełki po 3 dniach nabierają lekko gorzkawego smaku tak, więc wskazane jest spożywanie kiełków, gdy osiągną mniej więcej wielkość samych nasion.

Kiełki kozieradki można dodawać do ryżu, owoców i potraw z warzyw.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl