Producenci
Rzeżucha na Wielkanoc - symboliczna i zdrowa ozdoba stołu Wielkanocnego
Rzeżucha na Wielkanoc - symboliczna i zdrowa ozdoba stołu Wielkanocnego

Ten cudowny okres kojarzy nam się wszystkim ze święconką, zajączkiem oraz rzeżuchą, której nie może zabraknąć na naszych stołach.
Ta charakterystyczna roślinka jest niezwykle prosta w uprawie, z jej pomocą przygotować można mnóstwo wielkanocnych ozdób, ale nie tylko, rzeżucha jest smaczna i zdrowa o czym opowiemy Ci już za chwilę.

Symboliczna ozdoba wielkanocna, którą można się zajadać!

Rzeżucha jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych ozdób wielkanocnych, zielona łączka zdobi nasze mieszkania już od setek lat - tak właśnie narodziła się tradycja, którą pielęgnujemy do dzisiaj. Nie bez powodu to rzeżucha jest głównym elementem wielkanocnego wystroju, nazywana także pieprzycą jest swoistym symbolem odrodzenia. Od XVII wieku ludność na zielonej łączce stawiała baranka co odnosiło się do Zmartwychwstania Pańskiego.

Rzeżucha oprócz tego, że prezentuje się świetnie w otoczeniu pozostałych wielkanocnych dekoracji to jest również bardzo smaczna i zdrowa. Zawiera w sobie wiele cennych witamin i substancji odżywczych takich jak: A, C, K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, jod, potas, mangan oraz miedź. Rzeżucha wspomaga trawienie, wykazuje działanie detoksykujące oraz antybakteryjne, pobudza apetyt a także przyspiesza procesy przemiany materii. Zaleca się spożywanie świeżej rzeżuchy, którą można dodawać m.in.: do sałatek i kanapek.

Kiedy i w jaki sposób zasiać rzeżuchę by była gotowa na Wielkanoc?

Jeżeli chcesz by rzeżucha ponownie w tym roku przyozdobiła Twój stół Wielkanocny to jej nasiona koniecznie należy zasiać minimum tydzień wcześniej, wówczas roślinka będzie bujna i dorodna. Cały proces nie jest trudy, poradzą sobie z tym nawet dzieci. Jedyne czego będziesz potrzebować to nasiona rzeżuchy, woda oraz naczynie - może to być zwykły płaski talerzyk lub inny dekoracyjny pojemnik np. w kształcie skorupek jajek oraz wata bądź lignina.
Wybrany pojemnik należy wyłożyć niewielką ilością waty, którą następnie trzeba porządnie nasączyć wodą. Kolejny krok to równomierne rozmieszczenie nasion rzeżuchy i ustawienie pojemnika w ciepłym i dobrze nasłonecznionym miejscu. Reszta zrobi się już sama - w przeciągu najbliższych dwóch dni nasionka zaczną kiełkować! Pamiętaj, że rzeżuchę, którą chcesz wykorzystać w kuchni możesz siać cały czas, jej nasionka bez problemu znajdziesz w sklepie, nie tylko w okresie przed Świętami Wielkanocnymi, ale także i później!

Jak i do czego wykorzystać rzeżuchę? Proste pomysły na wielkanocne ozdoby.

Świeża i zielona rzeżucha jako element dekoracji wielkanocnej przepięknie wyglądać będzie w białych skorupkach jajek, porcelanowych salaterkach, miniaturowych doniczkach a nawet na zwykłym półmisku. Żywą zieloną barwę rzeżuchy podkreślą wstążki w kolorze żółtym lub pomarańczowym. Świetnym sposobem jest także udekorowanie łączki baziami, żywymi kwiatami lub kolorowymi wydmuszkami z przepiórczych jajek.
Samodzielnie przygotowaną dekorację postawić możesz na wielkanocnym stole bądź wykorzystać jako ozdobę koszyczka ze święconką.





 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl